Jak korzystać z sezonowości warzyw i owoców?

sJak korzystać z sezonowości warzyw i owoców?

Rozważania o sezonowym odżywianiu musimy rozpocząć od zdefiniowania sezonowości w kontekście produktów spożywczych. Wyjaśnić należy pojęcia: sezonowości globalnej i sezonowości lokalnej. Sezonowość globalna dotyczy żywności produkowanej w naturalnym okresie i rejonie uprawy/produkcji, ale nie musi być tam spożywana. Natomiast sezonowość lokalna obejmuje żywność produkowaną na świeżym powietrzu bez konieczności modyfikacji klimatu lub długotrwałego przechowywania i konsumowaną w rejonie miejsca produkcji. Czym zatem jest jedzenie sezonowe i jakie korzyści możemy odnieść wprowadzając je do swojego życia?

Co to znaczy jeść sezonowo?

Jedzenie sezonowe to nic innego jak komponowanie swojego codziennego jadłospisu w oparciu o warzywa i owoce, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku. W pierwszej kolejności powinniśmy bazować na produktach uprawianych lokalnie lub u najbliższych sąsiadów, tak by ograniczyć czas transportu i przechowywania. Może przełożyć się to na mniejsze straty wartości odżywczej, niższy koszt środowiskowy oraz cenę produktów. 

Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie rezygnować z produktów egzotycznych. Sięgajmy po nie, jednak z rozwagą, szczególnie w okresie ograniczonej dostępności do lokalnych warzyw i owoców oraz w okresie ich naturalnego dojrzewania w kraju pochodzenia. Świetnym przykładem będzie tutaj spożywanie mandarynek i pomarańczy w okresie zimowym. 

Przeczytaj również: Koktajle – zdrowe i smaczne opcje śniadaniowe

Dlaczego warto wybierać sezonowe warzywa i owoce?

Sezonowy dobór produktów może przynieść wiele korzyści, zarówno na poziomie indywidualnym, jak i globalnym. 

Po pierwsze, produkty, które są krócej przechowywane i transportowane, zachowują więcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Składniki te są też niezbędne dla zachowania zdrowia. 

Po drugie, krótsza droga od pola do stołu wiąże się z niższymi kosztami i tym samym produkty sezonowe często oferowane są w dużo atrakcyjniejszych cenach. 

Finalnie, sięgając po produkty lokalne, wspieramy rozwój rodzimego rolnictwa i zmniejszamy ślad węglowy naszej diety. Żywność produkowana na świeżym powietrzu w jej naturalnym sezonie, bez dodatkowego zużycia energii, nie wiąże się z dodatkową emisją gazów cieplarnianych, co korzystnie wpływa na stan naszej planety. 

Warto wiedzieć: Jedzenie intuicyjne – fakty i mity

Jak wprowadzić sezonowe jedzenie do codziennej diety?

  1. Zapoznaj się z listą sezonowych warzyw i owoców i sięgaj po nią przy planowaniu posiłków w danych okresie. 
  2. Stwórz domową bazę przepisów z podziałem na konkretne pory roku lub miesiące. 
  3. Kupuj lub zbieraj w ogrodzie warzywa i owoce w trakcie sezonu i utrwalaj za pomocą mrożenia. To jedna z najlepszych form utrwalania żywności, ze względu na stosunkowo niskie straty wartości odżywczych w porównaniu do innych metod.

Jesień – sezonowe warzywa i owoce 

Zima – co warto jeść zimą? 

Wiosna – jakie produkty są dostępne wiosną? 

Lato – pełnia sezonu na warzywa i owoce 

Sezonowe przepisy na jesień i zimę

Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na sezon jesienno-zimowy wraz z ich wartością energetyczną, które warto wdrożyć do swojego planu żywieniowego.

Omlet jabłkowy (1 porcja)

Wartość energetyczna: 414,6 kcal

Białko: 21,6 g / Tłuszcze: 17,2 g / Węglowodany: 38,3 g

Składniki:

Sposób przygotowania:

Jajka, jogurt, mąkę, ksylitol i cynamon połącz w misce w jednolitą masę. Jabłko umyj, obierz i pokrój w małą kostkę, a następnie dodaj do masy. Patelnię rozgrzej z dodatkiem oliwy, a następnie wylej masę. Smaż na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Obróć omlet i smaż ok. 2 minuty bez przykrycia.

Zupa krem z pieczonej papryki (1 porcja)

Wartość energetyczna: 317,4 kcal

Białko: 16,5 g / Tłuszcze: 17,3 g / Węglowodany: 19,6 g

Składniki:

Sposób przygotowania:

Paprykę umyj, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez ok. 50 minut, aż do przyrumienienia skórki. Wyjmij paprykę z piekarnika i włóż do miski. Odstaw do krótkiego przestygnięcia. Do garnka wlej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i grubo posiekany czosnek. Mieszając co chwilę łyżką, smaż przez ok. 5 minut. Następnie wlej bulion i gotuj przez ok. 5 minut. Paprykę obierz i usuń części niejadalne. Dodaj miąższ oraz przyprawy do bulionu. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Zupę podawaj gorącą z pokrojoną w kostkę mozzarellą.

Kasza gryczana z grzybami leśnymi (1 porcja)

Wartość energetyczna: 469,4 kcal

Białko: 29,3 g / Tłuszcze: 13,1 g / Węglowodany: 45,2 g

Składniki:

Sposób przygotowania:

Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso umyj i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą dodaj mięso. Smaż do całkowitego usmażenia. Zdejmij z patelni. Grzyby oraz cebulę pokrój w kostkę. Dodaj na rozgrzaną patelnię (po smażeniu mięsa). Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Kiedy grzyby będą usmażone, dodaj mięso i kaszę. Wymieszaj wszystko. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne. Podawaj z ulubioną surówką np. z selera.

Surówka z selera (1 porcja)

Wartość energetyczna: 75 kcal

Białko: 2,4 g / Tłuszcze: 0,9 g / Węglowodany: 10,8 g

Składniki:

Sposób przygotowania:

Umyj i obierz selera oraz jabłko, a następnie zetrzyj na tarce. Skrop sokiem z cytryny i dodaj jogurt. Przypraw solą i dokładnie wymieszaj.

Carpaccio z pieczonego buraka z orzechami włoskimi (1 porcja)

Wartość energetyczna: 364,1 kcal

Białko: 7,3 g / Tłuszcze: 28,5 g / Węglowodany: 17,2 g

Składniki:

Sposób przygotowania:

Buraka upiecz w piekarniku w temperaturze 200°C (ok. 60 minut). Ostudzonego i obranego buraka pokrój w cienkie plastry. Rukolę umyj i osusz, a następnie ułóż na talerzu. Na liściach ułóż plastry buraka i posyp pokruszonymi orzechami. Oliwę, musztardę, miód i sok z cytryny wymieszaj na jednolity sos. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Całość polej sosem.

Smacznego!

Autorki: 

Dr n.med. Katarzyna Pastusiak-Zgolińska

Dr n. o zdr. Matylda Kręgielska-Narożna

Źródła

  1. Alsailawi HA, Mudhafar M, Abdulrasool MM.Effect of frozen storage on the quality of frozen foods—A review. J. Chem. Chem. Eng. 14 (2020) 86-96 doi: 10.17265/1934-7375/2020.03.002
  2. Coelho FC, Coelho EM, Egerer M. Local food: Benefits and failings due to modern agriculture. Sci. Agric. 2018; 75, 84–94.
  3. Macdiarmid JI. Seasonality and dietary requirements: will eating seasonal food contribute to health and environmental sustainability? Proc Nutr Soc. 2014 Aug;73(3):368-75. doi: 10.1017/S0029665113003753. 
  4. Państwowy Zakład Higieny, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego. Kalendarz sezonowych warzyw i owoców: https://rodzinnaakcja.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2023/10/Kalendarz-sezonowych-warzyw-i-owocow.pdf. Dostęp online: 14.11.2024
  5. Vargas AM, de Moura AP, Deliza R, Cunha LM. The Role of Local Seasonal Foods in Enhancing Sustainable Food Consumption: A Systematic Literature Review. Foods. 2021 Sep 17;10(9):2206. doi: 10.3390/foods10092206. 

Aktualności