
Światowy Dzień Otyłości 2025 – globalne wyzwania i potrzeba działań
4 marca, z okazji Światowego Dnia Otyłości zwracamy uwagę na otyłość jako złożoną chorobę przewlekłą oraz skupiam...
Aktualności
3 mar 2025
Sugerowane
Rozważania o sezonowym odżywianiu musimy rozpocząć od zdefiniowania sezonowości w kontekście produktów spożywczych. Wyjaśnić należy pojęcia: sezonowości globalnej i sezonowości lokalnej. Sezonowość globalna dotyczy żywności produkowanej w naturalnym okresie i rejonie uprawy/produkcji, ale nie musi być tam spożywana. Natomiast sezonowość lokalna obejmuje żywność produkowaną na świeżym powietrzu bez konieczności modyfikacji klimatu lub długotrwałego przechowywania i konsumowaną w rejonie miejsca produkcji. Czym zatem jest jedzenie sezonowe i jakie korzyści możemy odnieść wprowadzając je do swojego życia?
Jedzenie sezonowe to nic innego jak komponowanie swojego codziennego jadłospisu w oparciu o warzywa i owoce, które rosną i dojrzewają w aktualnej porze roku. W pierwszej kolejności powinniśmy bazować na produktach uprawianych lokalnie lub u najbliższych sąsiadów, tak by ograniczyć czas transportu i przechowywania. Może przełożyć się to na mniejsze straty wartości odżywczej, niższy koszt środowiskowy oraz cenę produktów.
Nie oznacza to jednak, że musimy całkowicie rezygnować z produktów egzotycznych. Sięgajmy po nie, jednak z rozwagą, szczególnie w okresie ograniczonej dostępności do lokalnych warzyw i owoców oraz w okresie ich naturalnego dojrzewania w kraju pochodzenia. Świetnym przykładem będzie tutaj spożywanie mandarynek i pomarańczy w okresie zimowym.
Przeczytaj również: Koktajle – zdrowe i smaczne opcje śniadaniowe
Sezonowy dobór produktów może przynieść wiele korzyści, zarówno na poziomie indywidualnym, jak i globalnym.
Po pierwsze, produkty, które są krócej przechowywane i transportowane, zachowują więcej wartości odżywczych – witamin i składników mineralnych. Składniki te są też niezbędne dla zachowania zdrowia.
Po drugie, krótsza droga od pola do stołu wiąże się z niższymi kosztami i tym samym produkty sezonowe często oferowane są w dużo atrakcyjniejszych cenach.
Finalnie, sięgając po produkty lokalne, wspieramy rozwój rodzimego rolnictwa i zmniejszamy ślad węglowy naszej diety. Żywność produkowana na świeżym powietrzu w jej naturalnym sezonie, bez dodatkowego zużycia energii, nie wiąże się z dodatkową emisją gazów cieplarnianych, co korzystnie wpływa na stan naszej planety.
Warto wiedzieć: Jedzenie intuicyjne – fakty i mity
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na sezon jesienno-zimowy wraz z ich wartością energetyczną, które warto wdrożyć do swojego planu żywieniowego.
Wartość energetyczna: 414,6 kcal
Białko: 21,6 g / Tłuszcze: 17,2 g / Węglowodany: 38,3 g
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka, jogurt, mąkę, ksylitol i cynamon połącz w misce w jednolitą masę. Jabłko umyj, obierz i pokrój w małą kostkę, a następnie dodaj do masy. Patelnię rozgrzej z dodatkiem oliwy, a następnie wylej masę. Smaż na małym ogniu pod przykryciem ok. 5 minut. Obróć omlet i smaż ok. 2 minuty bez przykrycia.
Wartość energetyczna: 317,4 kcal
Białko: 16,5 g / Tłuszcze: 17,3 g / Węglowodany: 19,6 g
Składniki:
Sposób przygotowania:
Paprykę umyj, ułóż na blaszce do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez ok. 50 minut, aż do przyrumienienia skórki. Wyjmij paprykę z piekarnika i włóż do miski. Odstaw do krótkiego przestygnięcia. Do garnka wlej oliwę, dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz obrany i grubo posiekany czosnek. Mieszając co chwilę łyżką, smaż przez ok. 5 minut. Następnie wlej bulion i gotuj przez ok. 5 minut. Paprykę obierz i usuń części niejadalne. Dodaj miąższ oraz przyprawy do bulionu. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem oraz w razie potrzeby solą. Zupę podawaj gorącą z pokrojoną w kostkę mozzarellą.
Wartość energetyczna: 469,4 kcal
Białko: 29,3 g / Tłuszcze: 13,1 g / Węglowodany: 45,2 g
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mięso umyj i pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię z oliwą dodaj mięso. Smaż do całkowitego usmażenia. Zdejmij z patelni. Grzyby oraz cebulę pokrój w kostkę. Dodaj na rozgrzaną patelnię (po smażeniu mięsa). Dopraw solą, pieprzem i rozmarynem. Kiedy grzyby będą usmażone, dodaj mięso i kaszę. Wymieszaj wszystko. Dopraw do smaku, jeśli to konieczne. Podawaj z ulubioną surówką np. z selera.
Wartość energetyczna: 75 kcal
Białko: 2,4 g / Tłuszcze: 0,9 g / Węglowodany: 10,8 g
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyj i obierz selera oraz jabłko, a następnie zetrzyj na tarce. Skrop sokiem z cytryny i dodaj jogurt. Przypraw solą i dokładnie wymieszaj.
Wartość energetyczna: 364,1 kcal
Białko: 7,3 g / Tłuszcze: 28,5 g / Węglowodany: 17,2 g
Składniki:
Sposób przygotowania:
Buraka upiecz w piekarniku w temperaturze 200°C (ok. 60 minut). Ostudzonego i obranego buraka pokrój w cienkie plastry. Rukolę umyj i osusz, a następnie ułóż na talerzu. Na liściach ułóż plastry buraka i posyp pokruszonymi orzechami. Oliwę, musztardę, miód i sok z cytryny wymieszaj na jednolity sos. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem lub ulubionymi przyprawami. Całość polej sosem.
Smacznego!
Autorki:
Dr n.med. Katarzyna Pastusiak-Zgolińska
Dr n. o zdr. Matylda Kręgielska-Narożna