
Światowy Dzień Otyłości 2025 – globalne wyzwania i potrzeba działań
4 marca, z okazji Światowego Dnia Otyłości zwracamy uwagę na otyłość jako złożoną chorobę przewlekłą oraz skupiam...
Aktualności
3 mar 2025
Sugerowane
Diety roślinne na przestrzeni ostatnich lat cieszą się coraz większym zainteresowaniem wśród naszych rodaków. To szeroka grupa modeli żywieniowych opierających się głównie na spożyciu produktów pochodzenia roślinnego. Jednak ich różnorodność pozwala każdemu znaleźć coś odpowiedniego dla siebie.
Dieta wegetariańska obejmuje: spożycie owoców, warzyw, zbóż, orzechów, nasion, roślin strączkowych.
Wyklucza: mięso i ryby ± nabiał i/lub jaja.
Obejmuje: spożycie owoców, warzyw, zbóż, orzechów, nasion, roślin strączkowych i nabiału.
Wyklucza: mięso, ryby i jaja.
Obejmuje: spożycie owoców, warzyw, zbóż, orzechów, nasion, roślin strączkowych i jaj.
Wyklucza: mięso, ryby i nabiał.
Obejmuje: spożycie owoców, warzyw, zbóż, orzechów, nasion, roślin strączkowych, nabiału i jaj.
Wyklucza: mięso i ryby.
Dieta wegańska obejmuje: spożycie owoców, warzyw, zbóż, orzechów, nasion i roślin strączkowych.
Wyklucza: spożycie wszystkich produktów zwierzęcych i pochodnych od zwierząt (w tym mięso, ryby, jaja, nabiał).
Dieta pescowegetariańska obejmuje: spożycie owoców, warzyw, zbóż, orzechów, nasion, roślin strączkowych, nabiału, jaj i ryb.
Wyklucza: spożycie mięsa.
Dieta fleksitariańska/semiwegetarianizm obejmuje: spożycie owoców, warzyw, zbóż, orzechów, nasion, roślin strączkowych, nabiału, jaj i ryb.
Ogranicza: konsumpcję mięsa (tylko w niektóre, ale nie we wszystkie dni tygodnia).
Dieta planetarna obejmuje: spożycie owoców, warzyw, zbóż, orzechów, nasion, roślin strączkowych i jaj oraz umiarkowanej ilość owoców morza, drobiu i nabiału.
Maksymalnie ogranicza czerwone i przetworzone mięso.
Roślinny sposób żywienia należy do rekomendowanych w leczeniu otyłości zarówno przez polskie, jak i europejskie towarzystwa naukowe. Liczne badania naukowe potwierdzają efektywność stosowania tego modelu żywienia w terapii choroby otyłościowej. Jego skuteczność może być związana ze spożyciem pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, które sprzyjają szybkiemu wypełnieniu objętości żołądka i uczuciu sytości przy zachowaniu niskiego spożycia energii.
Korzyści związane ze stosowaniem diety wegetariańskiej nie odnoszą się jedynie do wsparcia w redukcji i utrzymaniu optymalnej masy ciała. Diety roślinne korzystnie wpływają na poprawę parametrów metabolicznych (glukoza, insulina, profil lipidowy), przyczyniając się do zmniejszenia ryzyka rozwoju powikłań choroby otyłościowej. Prozdrowotne właściwości stosowania diet wegetariańskich wynikają ze zwiększonego spożycia warzyw i produktów pełnoziarnistych, a tym samym błonnika pokarmowego i antyoksydantów, a także ograniczenia przetworzonych produktów odzwierzęcych, w szczególności czerwonego mięsa.
Warto pamiętać, że do osiągnięcia poprawy stanu zdrowia nie jest koniecznym stosowanie restrykcyjnych form wegetarianizmu. Już sam trend w kierunku ograniczenia żywności pochodzenia zwierzęcego na rzecz roślinnej może przynieść wiele benefitów.
Pamiętaj o białku! Decydując się na eliminację mięsa lub innych produktów odzwierzęcych ze swojej diety, pamiętaj o zastąpieniu ich innymi źródłami białka.
Główne źródła białka w diecie:
Pokrycie zapotrzebowania na energię i białko to także największe wyzwanie żywieniowe w trakcie farmakologicznego leczenia otyłości wśród osób na diecie wegańskiej. Dieta tego typu charakteryzuje się niską gęstością energetyczną, co oznacza, że trzeba przyjąć dużą objętość jedzenia, by dostarczyć sobie odpowiednią ilość energii i makroskładników. Kiedy łaknienie znacząco się zmniejsza, pamiętaj, by kontrolować ilość przyjmowanej energii i białka. Staraj się wówczas uzupełniać dietę o produkty gęstsze energetycznie (tofu, orzechy). W razie trudności skonsultuj się z dietetykiem, który pomoże Ci właściwie skomponować jadłospis.
Jedz różnorodnie. Unikaj monotonii w swojej diecie. Każdy produkt spożywczy niesie za sobą określoną wartość: energię, różne białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne. Wybierając różnorodne produkty z każdej grupy, zmniejszasz ryzyko wystąpienia niedoborów pokarmowych i chorób z nimi związanych. To szczególnie istotne podczas leczenia otyłości. Gdy przyjmujesz mniej pokarmów w ciągu dnia, staraj się by były one maksymalnie odżywcze.
Pamiętaj, że wegańskie nie zawsze oznacza zdrowe. Wśród produktów wegańskich możemy także spotkać szeroki asortyment żywności wysokoprzetworzonej np. plastry zastępujące ser, szynkę, kiełbaski czy chipsy i batoniki, które często są pełne olejów, soli, cukru i sztucznych dodatków. Przed zakupem weryfikuj skład takich produktów i korzystaj z nich okazjonalnie.
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów z diety wegetariańskiej, które warto wdrożyć do swojego planu żywieniowego.
Kaloryczność: 421,9 kcal
Białko: 12,5 g / Tłuszcze: 17,6 g / Węglowodany: 44,7 g
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cukinię umyj i nakłuj widelcem. Piecz w piekarniku 15-30 minut w temperaturze 200°C. Upieczoną cukinię ostudź, przełóż do miski. Dodaj ciecierzycę, oliwki, sok z cytryny, oliwę i przyprawy. Zmiksuj do konsystencji pasty. Podaj z pieczywem.
Kaloryczność: 408,1 kcal
Białko: 13,4 g / Tłuszcze: 14,9 g / Węglowodany: 49,7 g
Składniki:
Sposób przygotowania:
Napój roślinny wraz z płatkami owsianymi, kakao i nasionami chia gotuj na małym ogniu kilka minut, aż owsianka zgęstnieje. Dodaj masło orzechowe i pokrojonego w kostkę banana. Wymieszaj.
Kaloryczność: 538,2 kcal
Białko: 24,6 g / Tłuszcze: 22 g / Węglowodany: 54,1 g
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tofu pokrój w kostkę i zamarynuj min. 30 minut w marynacie (1/2 łyżki oleju + sok z pomarańczy + skórka z pomarańczy + sos sojowy + starty imbir). Ugotuj makaron i brokuły. Na pozostałym oleju podsmaż czosnek oraz odsączone tofu. Smaż przez kilka minut, po czym dodaj pozostałą marynatę. Duś przez chwile. Podawaj z makaronem i brokułem.
Kaloryczność: 534,9 kcal
Białko: 16,2 g / Tłuszcze: 27,1 g / Węglowodany: 49,7 g
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Warzywa umyj. Cebulę pokrój w piórka, paprykę i marchew w kostkę. Na patelni rozgrzej olej. Dodaj cebulę, chwilę przesmaż, a następnie dołóż pozostałe warzywa. Dopraw solą. Smaż chwilę, aż zmiękną. Następnie dodaj pomidory z puszki oraz odsączoną fasolę. Wymieszaj, doprowadź do wrzenia. Po tym czasie dodaj masło orzechowe i dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z ryżem.
Kaloryczność: 316 kcal
Białko: 17,5 g / Tłuszcze: 18 g / Węglowodany: 18,9 g
Składniki:
Sposób przygotowania:
Tofu pokrój w kostkę. Warzywa umyj i również pokrój w dowolny kształt. Rozgrzej patelnię z olejem. Podsmaż tofu, a następnie dodaj cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Po 2 minutach dodaj pozostałe warzywa oraz pomidory z puszki. Duś na patelni. Przypraw według uznania.
Smacznego!
Autorki:
Dr n. med. Katarzyna Pastusiak-Zgolińska
Dr n. o zdr. Matylda Kręgielska-Narożna