
Czy otyłość zwiększa ryzyko miażdżycy? Fakty i mity
Miażdżyca – czyli przewlekła choroba tętnic – niesie ze sobą ryzyko wystąpienia poważnych powikłań, takich jak udar mózg...
Leczenie
26 maj 2025
Sugerowane
Dieta planetarna (DP) czy inaczej dieta oparta na zrównoważonej konsumpcji żywności to model żywienia, który może pozytywnie wpływać na zdrowie człowieka i minimalizować niekorzystny wpływ konsumpcji oraz produkcji żywności na środowisko naturalne.
Dzisiejszy styl życia związany z dużą ilością pracy i stresu, niskim poziomem aktywności fizycznej oraz dostępnością wysokoprzetworzonej i wysokokalorycznej żywności prowadzi do zwiększonego ryzyka zachorowań na szereg chorób cywilizacyjnych, takich jak:
Na podstawie licznych badań naukowych wiemy, że w profilaktyce i leczeniu wymienionych wyżej chorób niezwykle ważną rolę odgrywa sposób żywienia. Okazuje się, jednak, że to co i jak jemy wpływa nie tylko na nasz stan zdrowia, ale również na środowisko naturalne.
Wszystkie produkty żywnościowe, których używamy w trakcie przygotowania posiłków, muszą zostać wyprodukowane i dostarczone na nasze talerze. Uprawa roślin, hodowla zwierząt, a następnie produkcja, przetwórstwo i transport żywności, wiążą się ze zużyciem licznych zasobów, takich jak gleba czy woda, a także produkcją gazów cieplarnianych. Badania naukowe, w tym raport Komisji Eat Lancet, dowodzą, że współczesny system żywnościowy, który promuje tzw. zachodnią dietę (bogatą w mięso, tłuszcze nasycone i trans, cukry proste oraz produkty wysokoprzetworzone), odpowiada za szkodliwe dla środowiska zjawiska, takie jak: nadmierna emisja gazów cieplarnianych, zanieczyszczenie wód i gleby, gigantyczne zużycie wody pitnej, wylesianie czy zanik bioróżnorodności, które prowadzą do katastrofy ekologicznej. Stosując odpowiedni model żywienia, jesteśmy w stanie zmniejszyć ten niekorzystny wpływ systemu żywnościowego na przyrodę i tym samym spowolnić degradację środowiska naturalnego.
Dowiedz się: Czym jest talerz zdrowego żywienia i jak go stosować?
Jednym z proponowanych rozwiązań jest stosowanie diety planetarnej opracowanej przez Komisję Eat Lancet. Dieta ta zakłada ograniczenie produktów niekorzystnych dla zdrowia, które jednocześnie wiążą się z negatywnym wpływem na środowisko. Są to m.in. mięso (zwłaszcza czerwone i przetworzone) oraz produkty wysokoprzetworzone (np. z tłuszczem palmowym, syropem glukozowo-fruktozowym, rafinowanymi zbożami). Jednocześnie model ten promuje spożywanie produktów korzystnych dla zdrowia i środowiska, tj. warzywa, owoce, nasiona roślin strączkowych, pełnoziarniste produkty zbożowe, orzechy, nasiona i pestki. Szczególnie istotna w diecie planetarnej jest też odpowiednia podaż energii. Oznacza to, że powinno się spożywać dokładnie tyle kalorii, ile się potrzebuje. Dla wielu osób chorujących na otyłość oznacza to stosowanie diety redukcyjnej. W proponowanym modelu dużą uwagę kładzie się również na zmniejszenie marnowania żywności, któremu sprzyja lepsze planowanie posiłków i przemyślane zakupy. Jak wygląda planetarny model żywienia, jeśli chodzi o udział poszczególnych grup produktów w diecie?
Model diety zawsze powinien być dostosowany indywidualnie do danej osoby w oparciu o masę ciała, wiek, wzrost, płeć, stan zdrowia i preferencje. Jednak ogólne zalecenia żywieniowe diety planetarnej dla osoby dorosłej, której zapotrzebowanie kaloryczne kształtuje się na poziomie ok. 2000 kcal/24h, wyglądają w następujący sposób:
Sprawdź, na czym polega dieta fleksitariańska!
Poniżej przedstawiamy kilka przepisów z diety planetarnej, które warto wdrożyć do swojego planu żywieniowego.
Kaloryczność: 269 kcal (w jednej porcji)
Białko: 17 g / Tłuszcze: 4,6 g / Węglowodany: 27,7 g (na jedną porcję)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na oliwie w garnku podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek aż się zeszklą, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i seler. Wsypać soczewicę i zalać wodą. Dodać pieprz i sól – gotować do miękkości. Podawać ze świeżo posiekaną pietruszką.
Kaloryczność: 320 kcal (w jednej porcji)
Białko: 19 g / Tłuszcze: 13 g / Węglowodany: 23 g (na jedną porcję)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na oleju w garnku podsmażyć pokrojone w kostkę tofu. Dodać czosnek i cebulę, zeszklić. Dodać paprykę w proszku i chwilkę podsmażyć. Dodać pomidory, fasolę, koncentrat pomidorowy, odrobinę wody, przyprawy. Dusić ok. 30-45 minut na wolnym ogniu. Danie można zjeść z pełnoziarnistym ryżem lub pieczywem.
Kaloryczność: 315 kcal (w jednej porcji)
Białko: 9 g / Tłuszcze: 24 g / Węglowodany: 16 g (na jedną porcję)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na dużym płaskim talerzu (platerze) rozłożyć umytą rukolę i wyfiletowane pomarańcze. Posypać pokruszonymi orzechami i ułożyć porwany/pokruszony ser. Polać sosem z soku z cytryny, musztardy, miodu, soli i oliwy.
Kaloryczność: 309 kcal (w jednej porcji)
Białko: 11 g / Tłuszcze: 5 g / Węglowodany: 29 g (na jedną porcję)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na oliwie w garnku podsmażyć cebulę i czosnek, dodać pokrojoną w kostkę paprykę, następnie kukurydzę, fasolę, pomidory, koncentrat, przyprawy i odrobinę wody. Dusić na wolnym ogniu ok. 1 h. Podawać z ryżem lub zawinąć w naleśniki typu tortilla z mąki pełnoziarnistej. Doprawić zieloną, posiekaną kolendrą.
Kaloryczność: 268 kcal (w jednej porcji)
Białko: 24 g / Tłuszcze: 9 g / Węglowodany: 19 g (na jedną porcję)
Składniki:
Sposób przygotowania:
Naczynie żaroodporne posmarować olejem rzepakowym. Mięso ryby posmarować roztartym czosnkiem i solą, pokroić na 3-4 kawałki. Włożyć na dno naczynia. Warzywa pokroić na spore kawałki i obłożyć nimi rybę. Pomidorki pokroić na połówki i ułożyć na samej górze. Upiec w piekarniku w temp 160-180°C ok 45-60 minut. Podać posypane koprem.
Smacznego!
Autorki:
Dr n. o zdr. Matylda Kręgielska-Narożna
Dr n. med. Katarzyna Pastusiak-Zgolińska