
Webinar „Każdy dzień może być Nowym Rokiem”, czyli jak budować i utrzymać zdrowe nawyki
W środę, 22.01.2025 r., odbył się drugi webinar z ekspertem w ramach kampanii Porozmawiajmy Szczerze o Otyłości. ...
Aktualności
21 mar 2025
Sugerowane
Nie można wybrać, czy po posiłku będzie się odczuwać głód czy sytość, prawda? Po prostu doświadcza się jednego z tych doznań i w konsekwencji podejmuje się dalsze działania. Trudno też zrozumieć, dlaczego pierwszym wyborem na popołudniową przekąskę jest batonik czekoladowy, a nie jabłko, mimo że rano postanowiło się wytrwać przy zdrowych wyborach. Jeśli więc nie da się całkowicie świadomie kontrolować zachowań i wyborów żywieniowych, które czasami są sprzeczne z intencjami, jakie inne siły odgrywają tutaj rolę, jak działają i dlaczego często wydają się niweczyć założone plany? Dowiedz się więcej na ten temat.
W organizmie człowieka znajdują się hormony, które pomagają kontrolować apetyt. Zrozumienie, jak one działają, może pomóc wyjaśnić, dlaczego niektóre osoby mają trudności z utrzymaniem prawidłowej masy ciała oraz stworzyć kompleksowe terapie ukierunkowane na te hormony.
„Potrzeba znalezienia paliwa do generowania energii jest głębokim napędem w biologii wszystkich żywych organizmów: wszyscy potrzebujemy pożywienia, aby przetrwać. Nic więc dziwnego, że nasze ciała mają tak złożony – napędzany hormonami – system kontroli przyjmowania pokarmu” – wyjaśnia Joseph Proietto, profesor medycyny na Uniwersytecie w Melbourne. [1]
Warto wiedzieć: Piramida zdrowego żywienia i aktywności fizycznej
Wygląda na to, że hormony działają jak „posłańcy” między ciałem a mózgiem, którzy koordynują zachowania i wybory żywieniowe.
Hormony krążą we krwi i pochodzą z tkanek znajdujących się w różnych częściach ciała, które zajmują się przyjmowaniem i magazynowaniem energii, w tym z jelit (przyjmujących i trawiących pokarm), tkanki tłuszczowej (magazynującej energię w postaci tłuszczu) i trzustki (wytwarzającej hormony, takie jak insulina).
Niektóre hormony są odpowiedzialne za stymulowanie uczucia głodu (nazwijmy je „hormonami głodu”), podczas gdy inne odpowiadają za uczucie sytości (nazwijmy je „hormonami sytości”).
Kiedy żołądek jest pełny, zmniejsza się pragnienie jedzenia, produkując mniej „hormonu głodu” i wysyłając wiadomość do mózgu, aby przestać jeść. Jednocześnie poziom „hormonów sytości” wzrasta po posiłku i osiąga szczyt między 30 a 60 minutami od momentu zjedzenia posiłku.
Ta dynamiczna gra komunikatów od „hormonów głodu” i „hormonów sytości” pomaga mózgowi regulować zachowania żywieniowe. Inny zestaw hormonów może kierować wyborami żywieniowymi i motywować do jedzenia, nawet przy braku fizycznego głodu.
Przeczytaj: Czy otyłość jest dziedziczna?
Niniejsze informacje służą jedynie zwiększeniu świadomości na temat choroby. Jeśli masz jakiekolwiek pytania, porozmawiaj z lekarzem i postępuj zgodnie z jego zaleceniami.
Poziom hormonów zmienia się również wtedy, gdy zmniejsza się masa ciała. Badania wykazały, że redukcja masy ciała wywołana dietą wiąże się ze zmianami hormonalnymi, które sprzyjają powrotowi do poprzedniej masy ciała.
Po zmniejszeniu masy ciała poziom „hormonów sytości” obniża się, a „hormonów głodu” wzrasta. Zmiany te prowadzą do stałego wzrostu odczuwania głodu, zmniejszenia uczucia sytości i spalania mniejszej liczby kalorii. Mogą one utrzymywać się nawet przez 3 lata i są prawdopodobnie jednym z powodów, dla których 8 na 10 osób w dłuższej perspektywie wraca do masy ciała sprzed jej redukcji. Odkrycia te sugerują, że tłumienie uczucia głodu po redukcji masy ciała może pomóc w jej utrzymaniu.
Zobacz także: Nadwaga i otyłość – czy to ta sama choroba?
Ważne, aby pamiętać, że nie da się kontrolować hormonów. Kiedy odczuwa się głód, bardzo trudno jest powstrzymać się od jedzenia – bez względu na to, jak bardzo się tego chce. Jednak poznanie mechanizmów działania hormonów pomaga zrozumieć, jakie rodzaje interwencji i strategii mogą być potrzebne do skutecznego zarządzania masą ciała.