
Jak jeść mniej i dłużej czuć sytość?
Z tego artykułu dowiesz się, jak Twój organizm reguluje odczucie głodu i sytości, co to jest apetyt i czy można jeść mni...
Leczenie
12 wrz 2025
Sugerowane
Podstawowym założeniem żywieniowego leczenia choroby otyłościowej jest wytworzenie tzw. ujemnego bilansu energetycznego. Jest to sytuacja, w której organizm spala więcej energii, niż przyjmuje z pożywieniem. Jeśli bilans energetyczny jest dodatni, to masa ciała będzie wzrastać. Sprawdź, czym jest bilans kaloryczny i dlaczego umiejętność liczenia kalorii w kontekście redukcji i utrzymania masy ciała jest ważna.
Możesz się zastanawiać, czy chcąc leczyć nadwagę i otyłość, codziennie musisz ważyć produkty spożywcze i liczyć kalorie? Nie! Warto jednak wiedzieć, ile energii dostarczasz organizmowi i jak różne produkty wpływają na Twój bilans energetyczny. To praktyczna umiejętność, która pomaga w leczeniu choroby otyłościowej i zapobieganiu ponownemu wzrostowi masy ciała. Aby obliczyć, ile energii dziennie potrzebujesz, skorzystaj z kalkulatora zapotrzebowania kalorycznego. Żeby ocenić, ile kalorii spożywasz i czy Twoje założenia żywieniowe są zgodne z zapotrzebowaniem, możesz skorzystać z tabeli wartości odżywczych produktów żywnościowych. Informacje dotyczące liczby kalorii w produktach znajdziesz w licznych aplikacjach, opracowaniach naukowych, stronach internetowych, a także na etykietach produktów spożywczych.
Bilans kaloryczny to różnica między tym, ile energii dostarczasz organizmowi z pożywieniem, a tym, ile zużywasz na codzienne czynności.
Kalorie, czyli energię, dostarczasz do organizmu w formie różnych makroskładników, które pełnią istotne funkcje w organizmie.
Warto zapamiętać, że leczenie otyłości to nie tylko stosowanie diety redukcyjnej, ale również odpowiedni bilans składników. W kontekście celów zdrowotnych liczy się nie tylko to, ile kalorii spożywasz, ale także, jaka jest jakość spożywanego przez Ciebie pożywienia, jaki jest stopień przetworzenia produktów i czy żywność jest bogata np. w witaminy, składniki mineralne czy błonnik.
Spójrz na kilka przykładów poniżej.
Daktyle na dłużej sycą, dostarczają witamin i potasu, wspierają mikrobiotę jelitową.
Orzechy wspierają pracę serca i mózgu, tymczasem chipsy mogą zwiększać stan zapalny w organizmie.
Jajka są niezwykle sycące i nie dostarczają do organizmu zbędnych dodatków konserwujących, stabilizujących i wypełniających.
Zapamiętaj!
Liczenie kalorii to nie żmudny obowiązek i przymus stałej kontroli – to świadomość. Im więcej wiesz, tym łatwiej osiągniesz swoje cele związane z prawidłową masą ciała.
Autorka: dr n. o zdr. Matylda Kręgielska-Narożna