Dieta garstkowa to system odmierzania porcji posiłków dłonią. Koncentruje się na objętości spożywanych posiłków. To sprawdzony i skuteczny sposób na nabycie dobrych nawyków żywieniowych. Dieta oparta na „porcji w dłoni” uczy regularnego spożywania posiłków, stabilizuje metabolizm, obniża zawartość kaloryczną jadłospisu, a jednocześnie umożliwia jedzenie wszystkiego, co lubisz, ale w kontrolowanych ilościach.
Porcja w dłoni – na czym polega?
Porcja w dłoni, a właściwie dieta garstkowa, to uproszczony system odmierzania porcji posiłku garścią. Koncentruje się nie na kaloryczności, tylko na objętości spożywanych produktów. Jesz taką ilość, która mieści się w twojej dłoni. Co najważniejsze, sięgasz po to, na co masz ochotę. Przyjmując taką regułę pomiaru porcji i zakładając, że rozmiary dłoni bywają różne, należy zaznaczyć, że dieta garstkowa jest indywidualna dla każdej osoby. Podstawową jej zasadę stanowi spożywanie pięciu posiłków dziennie o stałych porach dnia.
Porcja w dłoni – zalety diety garstkowej
Dieta garstkowa to system żywienia o wielu zaletach. Chociaż nie zastąpi klasycznego modelu żywienia opartego na dokładnej gramaturze potraw, doskonale sprawdzi się na wyjazdach. Może być również pomocna dla osób, które mają problem z podjadaniem między posiłkami, szukają sposobu na wypracowanie nawyków właściwego żywienia i unormowanie metabolizmu. Dieta garstkowa zakłada spożywanie niewielkich posiłków o stałych porach. Jest doskonałym treningiem regularności. Wyklucza możliwość podjadania, co skutkuje m.in. zmniejszeniem objętości żołądka. W dłuższej perspektywie dieta garstkowa wspomaga utratę nadmiernych kilogramów.
Dieta garstkowa jest różnorodna i pozwala na jedzenie wszystkich produktów z poszczególnych grup żywieniowych. Przez to uczy różnorodności w komponowaniu potraw i zachęca do próbowania nowych smaków. Dieta garstkowa opiera się na zróżnicowanych produktach wysokiej jakości, które dostarczają niezbędnych składników odżywczych w postaci węglowodanów złożonych, wartościowych tłuszczów i białka.

Porcja jedzenia w dłoni – zasady komponowania menu
Dieta garstkowa opiera się na następującym dziennym systemie żywienia:
- 4–8 porcji produktów białkowych;
- 2–3 porcje produktów zbożowych/skrobiowych;
- 2–3 porcje produktów tłuszczowych;
- 2 porcje owoców;
- 2–4 porcje warzyw nieskrobiowych.
W przełożeniu na gramaturę poszczególnych porcji możemy zaproponować następujące ilości poszczególnych grup produktów:
Produkty białkowe:
- 60–80 g ugotowanego chudego mięsa
lub
lub
lub
- ½ szklanki nasion roślin strączkowych.
Produkty nabiałowe:
- 2 plasterki chudego twarogu
lub
lub
lub
Produkty zbożowe/skrobiowe:
lub
- ½ szklanki płatków zbożowych
lub
- 2 łyżki purée z ziemniaków
lub
Produkty tłuszczowe:
lub
lub
lub
Porcje owoców:
lub
lub
lub
Porcje warzyw nieskrobiowych:
- 1 szklanka surowych warzyw nieskrobiowych, takich jak: szparagi, brokuły, marchew, seler, ogórek, fasolka szparagowa, sałata, rzodkiew, papryka, pomidor, szpinak
lub
- ½ szklanki ugotowanych warzyw nieskrobiowych.
Źródło
- Otyłość i jej powikłania. Praktyczne zalecenia diagnostyczne i terapeutyczne. Red. nauk. L. Ostrowska, P. Bogdański, A. Mamcarz, Warszawa : Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2021