Jakie mogą być zalety diety niskowęglowodanowej? Wpływ na metabolizm i redukcję masy ciała

sJakie mogą być zalety diety niskowęglowodanowej? Wpływ na metabolizm i redukcję masy ciała

Dieta niskowęglowodanowa (często nazywana dietą low carb) zdobywa coraz większą popularność wśród osób pragnących zredukować masę ciała i poprawić kondycję zdrowotną. Ograniczenie, ale nie drastyczna redukcja, węglowodanów w codziennej diecie może pomóc względnie szybko zauważyć efekty, a także korzystnie wpływać na metabolizm. Warto jednak wiedzieć, że nie ma dowodów na to, że w długotrwałej terapii otyłości dieta niskowęglowodanowa jest bardziej korzystna niż inne diety. Poznaj potencjalne korzyści, jakie mogą płynąć z diety low carb.

Na czym polega dieta niskowęglowodanowa? Jaki procent węglowodanów w diecie to dieta niskowęglowodanowa?

Dieta niskowęglowodanowa to sposób żywienia polegający na znacznym ograniczeniu spożycia węglowodanów, zazwyczaj do maksymalnie 130 g dziennie co stanowi <26% węglowodanów w diecie dostarczającej 2000 kcal/dzień, przy jednoczesnym zwiększeniu spożycia tłuszczów i białka. Warto wiedzieć, że nie powinno się zmniejszać udziału węglowodanów poniżej 10% udziału w całkowitej energetyczności diety, ponieważ wtedy mamy do czynienia z dietą bardzo niskowęglowodanową (dla energetyczności 2000 kcal/dzień 10% stanowi 50g węglowodanów).

Dieta niskowęglowodanowa nie ma na celu wprowadzenia organizmu w stan ketozy, jak się to obserwuje w diecie bardzo niskowęglowodanowej i wysokotłuszczowej. Jak dotąd, stosowanie diety ketogenicznej uznaje się za zasadne tylko w leczeniu padaczki lekoopornej, ze względu na działanie zmniejszające częstość napadów. W celu dobrego zbilansowania diety niskowęglowodanowej zwiększa się proporcję tłuszczów w posiłkach do ok. 45% oraz białka do ok. 30%.

Jakie efekty może przynosić dieta niskowęglowodanowa?

Podstawą naukową, na której opiera się dieta niskowęglowodanowa, jest wiedza dotycząca wpływu spożywania węglowodanów na stężenie glukozy w surowicy krwi oraz związana z tym produkcja hormonów, takich jak insulina i glukagon przez komórki trzustki. Prawidłowe stężenie glukozy we krwi na czczo u człowieka mieści się w granicach 70-99 mg/dl. Poziom ten rośnie po spożyciu posiłku bogatego w węglowodany. Insulina produkowana przez trzustkę obniża stężenie glukozy we krwi, a glukagon podnosi to stężenie. Typowe posiłki w diecie zachodniej są bogate w węglowodany, dlatego praktycznie każdy posiłek wiąże się z wydzielaniem dużej ilości insuliny. Celem diety niskowęglowodanowej jest zmniejszenie wydzielania insuliny, zwiększenie wrażliwości tkanek na insulinę i poprawa najważniejszych wskaźników zdrowia metabolicznego. 

Najczęściej obserwowane korzyści z prawidłowo prowadzonej diety niskowęglowodanowej to redukcja masy ciała, poprawa gospodarki węglowodanowej, zapobieganie podjadaniu między posiłkami (zwiększone uczucie sytości po białkowo-tłuszczowych posiłkach) oraz zmniejszenie stężenia trójglicerydów we krwi (na skutek ograniczenia spożycia w diecie cukrów prostych).

Co można jeść na diecie niskowęglowodanowej?

Dieta niskowęglowodanowa zakłada rezygnację lub ograniczenie produktów skrobiowych i zawierających cukier. Dla wielu osób taki rodzaj diety może stanowić duże wyzwanie i wymagać ciągłej samokontroli, w tym codziennego i samodzielnego liczenia spożywanych węglowodanów, aby nie przekroczyć dziennego ustalonego limitu. W pierwszej kolejności należy zrezygnować z cukru, słodyczy, słonych przekąsek, wysokoprzetworzonych produktów, niezdrowej żywności typu fast food oraz białego pieczywa, makaronów, kaszy i ryżu. Ważne jest, aby dieta była urozmaicona i dostarczała organizmowi wszystkich niezbędnych składników pokarmowych, w tym bardzo potrzebnego błonnika. Polecane produkty na diecie niskowęglowodanowej to:

  1. Produkty bogate w białko: nieprzetworzone, wysokiej jakości mięso, tłuste ryby (np. łosoś, makrela, śledź, pstrąg), nabiał i jaja.
  2. Zdrowe źródła tłuszczu: oliwa z oliwek, oleje roślinne, orzechy i nasiona roślin oleistych, awokado.
  3. Produkty zawierające zdrowe źródła węglowodanów w ograniczonej ilości: świeże warzywa (np. kalafior, brokuł, szpinak, pomidor, sałata, warzywa kapustne, ogórek, papryka, cukinia, cebula, czosnek) oraz owoce jagodowe (borówki, maliny, truskawki). Wybrane warzywa i owoce mają dostarczyć organizmowi potrzebnego błonnika, regulującego pracę jelit i odżywiającego mikrobiotę jelitową. Warto pamiętać, że produkty te zawierają substancje antyoksydacyjne działające przeciwzapalnie, bardzo potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Dieta niskowęglowodanowa – czego unikać?

W diecie niskowęglowodanowej należy całkowicie wyeliminować niezdrową żywność, taką jak: słodycze, wyroby piekarnicze i cukiernicze, słone przekąski, np. chipsy, słone paluszki, krakersy oraz żywność typu fast food i każdą żywność wysokoprzetworzoną. Poza tym eliminacji podlegają również słodkie jogurty i napoje, dżemy, miód i suszone owoce oraz produkty z wysoką zawartością węglowodanów jak pieczywo (zwłaszcza jasne), jasne makarony i biały ryż. Należy pamiętać, że przetwory mięsne wysokoprzetworzone takie jak parówki, pasztety, metka i tym podobne często zawierają w swoim składzie cukier.

Dieta niskowęglowodanowa – co jeść zamiast chleba?

Na diecie niskowęglowodanowej pieczywo można zastąpić warzywami, np. liśćmi sałaty czy plastrami bakłażana oraz mąką orzechową lub kokosową do wypieku własnych niskowęglowodanowych chlebów i tortilli. Można przygotowywać placki z kalafiora lub cukinii, a także tortille z mąki migdałowej. Wodorosty nori można stosować do wrapów i dań rybnych. 

Przykłady:

  1. Liście sałaty np. lodowej lub rzymskiej świetnie sprawdzają się jako baza do kanapek i wrapów. 
  2. Plastry i połówki warzyw, np. bakłażana, cukinii czy ogórka, można wykorzystać jako podstawę pod pasty, wędliny czy sery. 
  3. Kapelusze pieczarek to dobry zamiennik bułki do burgera. 
  4. Papryka, jej chrupiąca struktura i lekko słodki smak czynią z niej doskonałą bazę, którą można napełnić pastą warzywną czy twarożkiem. 
  5. Warzywa korzeniowe takie jak seler naciowy czy kalarepa mogą posłużyć jako chrupiące „grzanki”. 

Dieta niskowęglowodanowa u osób chorujących na otyłość – co sądzą o tym lekarze? 

W leczeniu dietetycznym u chorych na otyłość nie zaleca się diet o małej (<130 g/d) i bardzo małej (<50 g/d) zawartości węglowodanów, ponieważ nie ma długofalowych danych na temat ich bezpieczeństwa i skuteczności. Dotychczasowe badania pokazują, że diety restrykcyjne w dłuższej perspektywie czasowej nie przynoszą większych korzyści zdrowotnych niż diety dobrze zbilansowane, i w przypadku nadmiaru masy ciała – oparte na deficycie kalorycznym. Niektóre obserwacje dowodzą, że długotrwałe (kilkuletnie) restrykcyjne ograniczanie węglowodanów w diecie może zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe, w tym ryzyko zgonu u pacjentów po 55 r.ż.

Autorka: Dr n. med. Marta Stankiewicz

Źródła:

  1. Polskie Towarzystwo Leczenia Otyłości, Zalecenia kliniczne dotyczące postępowania u chorych na otyłość 2024, https://ptlo.org.pl/resources/data/forms/aktualnosci/258/ws_ptlo_otylosc_2024_final.pdf [dostęp 07.2025].
  2. Raport NFZ o zdrowiu, Otyłość i jej konsekwencje, https://ezdrowie.gov.pl/19636, [dostęp 02.2025].
  3. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Nadwaga i otyłość. Małymi krokami do zdrowia, https://ncez.pzh.gov.pl/wp-content/uploads/2022/12/Nadwaga-i-otylosc.-Malymi-Krokami-do-Zdrowia..pdf [dostęp 07.2025].
  4. M. Olszanecka-Glinianowicz i in., Zasady postępowania w nadwadze i otyłości w praktyce lekarza rodzinnego. Wytyczne Kolegium Lekarzy Rodzinnych w Polsce Polskiego Towarzystwa Medycyny Rodzinnej oraz Polskiego Towarzystwa Badań nad Otyłością, Medycyna Praktyczna, Lekarz Rodzinny – Wydanie specjalne 2017; 3.
  5. A. Kazik i in., Dieta niskowęglowodanowa — alternatywa w leczeniu otyłości, ale czy bezpieczna? Opis przypadku, https://journals.viamedica.pl/choroby_serca_i_naczyn/article/viewFile/12057/9935;Dieta [dostęp 07.2025].
  6. C. Churuangsuk i in., Carbohydrate knowledge, dietary guideline awareness, motivations and beliefs underlying low-carbohydrate dietary behaviours, Sci Rep 2020; 10: 14423. 
  7. B. Gilani i in., Low Carbohydrate Diet, StatPearls. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing 2022.
  8. C. F. Kirkpatrick i in., Review of current evidence and clinical recommendations on the effects of low-carbohydrate and very-low-carbohydrate (including ketogenic) diets for the management of body weight and other cardiometabolic risk factors: A scientific statement from the National Lipid Association Nutrition and Lifestyle Task Force, Journal of Clinical Lipidology 2019; 13 (5): 689-711.

Aktualności