
Webinar „Każdy dzień może być Nowym Rokiem”, czyli jak budować i utrzymać zdrowe nawyki
W środę, 22.01.2025 r., odbył się drugi webinar z ekspertem w ramach kampanii Porozmawiajmy Szczerze o Otyłości. ...
Aktualności
21 mar 2025
Sugerowane
Leczenie otyłości obejmuje zmianę nawyków żywieniowych, regularną aktywność ruchową, wsparcie psychologiczne w procesie leczenia, farmakoterapię, a niekiedy zabiegi chirurgii bariatrycznej. Wprowadzenie prawidłowych nawyków żywieniowych pomaga utrzymać deficyt kaloryczny, a jednocześnie pozwala uniknąć niedoborów składników pokarmowych. Aby zredukować masę ciała, nie możesz zbyt radykalnie ograniczać ilości przyjmowanych kalorii, ponieważ w dłuższej perspektywie prowadzi to do nawrotu choroby otyłościowej, czyli tego, co niewłaściwie nazywane jest „efektem jo-jo”. Sprawdź, jak ułożyć zbilansowany jadłospis!
Podczas farmakologicznego leczenia choroby otyłościowej wskazany jest właściwy sposób odżywiania. Pacjenci powinni wprowadzić zasady „niebieskiego talerza zdrowia”. Wpłynie to na ich samopoczucie, a także pozwoli w odpowiedni sposób zadbać o prawidłowe odżywienie organizmu.
Zadbaj przede wszystkim o to, żeby w Twojej diecie znalazła się odpowiednia ilość białka. Do najlepszych źródeł protein zaliczamy:
● chude mięso (drób, indyk, cielęcina, królik);
● ryby;
● jaja;
● pestki i nasiona;
● orzechy;
● nasiona roślin strączkowych (ciecierzyca, fasola, soczewica);
● produkty pełnoziarniste, czyli otręby, pieczywo razowe, makaron pełnoziarnisty, ryż brązowy, kasza (jęczmienna, jaglana i gryczana), płatki (owsiane, orkiszowe, gryczane, jaglane, żytnie i jęczmienne).
Postaraj się jeść jak najwięcej warzyw, najlepiej w różnych kolorach. Dzięki temu dostarczysz organizmowi niezbędnych składników odżywczych. Unikaj ich smażenia, ponieważ tracą wtedy wiele witamin i minerałów. Zamiast tego spożywaj warzywa na surowo, możesz też gotować je na parze. Jednocześnie ogranicz spożycie owoców, ponieważ mogą przyczynić się do przyrostu masy ciała.
Powinieneś też ograniczyć spożycie tłustego mięsa (baranina, wieprzowina, tłusta wołowina, kaczka i gęś) oraz pełnotłustego sera. Unikaj żywności wysoko przetworzonej, w której znajduje się dużo soli, cukru i tłuszczów trans.
Węglowodany odgrywają ważną rolę w diecie, ponieważ stanowią główne źródło energii dla organizmu. Pamiętaj jednak, by wybierać produkty o niskim indeksie glikemicznym. W ten sposób unikniesz skoków glukozy we krwi.
Nie możesz całkowicie wyeliminować tłuszczu ze swojej diety, ponieważ wspiera on pracę układu krwionośnego i nerwowego. Pamiętaj tylko, żeby ograniczyć tłuszcze trans, zawarte w wypiekach, margarynach, słodyczach i produktach typu fast food, czerwonym mięsie. Zdrowe tłuszcze znajdują się w: olejach roślinnych, orzechach, nasionach, pestkach i awokado.
Pij przynajmniej 2 l wody dziennie. Możesz też spożywać kawę, herbatę, napary owocowe i ziołowe, ale bez miodu, cukru lub fruktozy. Unikaj natomiast nektarów, soków i słodkich napojów.
„Zielony talerz zdrowia” jest polecany zarówno osobom zdrowym, jak i osobom z chorobą otyłościową, ponieważ ułatwia wprowadzenie prawidłowych nawyków żywieniowych. Można go stosować zarówno przed wdrożeniem farmakoterapii, jak i po jej zakończeniu. Należy zaznaczyć, że obowiązują tu podobne zasady, jak w przypadku „niebieskiego talerza zdrowia”.
Wspomniane koncepcje różnią się jednak proporcjami poszczególnych produktów spożywczych. „Niebieski talerz zdrowia” dzieli się na trzy równe części: warzywa, węglowodany i białko. „Zielony talerzyk” z kolei dzielimy na trzy części, ale 50% zajmują warzywa, a białko i węglowodany po 25%.